19 nov 2024
Vooruitzichten voor e-commerce in België
Hoe conversie te stimuleren bij Belgische shoppers
Zodra consumenten de weg naar je webshop hebben gevonden, is de eerste horde genomen. Maar hoe maak je van die bezoekers betalende klanten?

De top 3 van factoren die Belgische consumenten overtuigen om tot een aankoop over te gaan, zijn korting bij het verlaten van een webshop (42%), e-mails of nieuwsbrieven van een merk dat ze leuk vinden (35%) en het zien van items die ze eerder als favoriet hadden aangeduid (31%). Een e-mail die shoppers eraan herinnert om hun aankoop af te ronden trekt 27% over de streep. Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van subtiele duwtjes in de rug om de aankoopbeslissing van de consument te sturen (wat in e-commerce ook wel ‘nudging’ wordt genoemd).

Bij welke webshop Belgen uiteindelijk hun bestelling plaatsen, wordt in eerste instantie bepaald door het totale kostenplaatje. Voor meer dan de helft van de respondenten (52%) is de laagste prijs een doorslaggevende rol (vs. 43% vorig jaar), gevolgd door gratis verzending (46%). Let wel: hoewel het prijskaartje voor veel Belgen de doorslag geeft in de keuze voor een webshop, is dit beslist niet het enige argument: shoppen bij bekende sites zit duidelijk in de lift. Liefst 41% van de Belgische consumenten geeft de voorkeur aan een verkoper of site die ze kennen en vertrouwen, terwijl dat vorig jaar nog 27% was. De sterke toename suggereert dat consumenten in het doolhof van online winkels teruggrijpen naar de zekerheid van bekende namen en merken.
Chun Kay: “Het toenemende prijsbewustzijn van de Belgische consument lijkt de rode draad te zijn in dit onderzoek. Ruim de helft van de bevraagden koopt bij de webshop die de laagste prijs biedt. Toch hechten Belgenin toenemende mate belang aan de bekendheid en betrouwbaarheid van een webshop. Als je bedrijf niet op prijs concurreert, kan je daar handig op inspelen, bijvoorbeeld door reviews van bestaande klanten of trustbadges op je homepage te plaatsen. Voor consumenten is het een geruststellend signaal dat ze kopen bij een betrouwbaar bedrijf. Als online verkoper kan je ook samenwerken met een betaalprovider: die waakt over de veiligheid van de betalingen en garandeert dat je voldoet aan de meest recente regelgeving, maar helpt je ook om je checkoutproces te optimaliseren. Zo wordt het makkelijker om twijfelende shoppers over de streep te trekken.”
Hoe Belgische shoppers sociale media gebruiken

Net als andere Europese consumenten maken Belgische shoppers gebruik van sociale media om meer informatie te krijgen over een product. YouTube (43%), Facebook (39%) en Instagram (37%) zijn daarbij de populairste platformen voor productonderzoek.
27% van de respondenten doet onderzoek via LinkedIn, wat een uitschieter is vergeleken met buurlanden zoals Nederland (16%) en Frankrijk (17%).
TikTok lijkt een inhaalbeweging te maken als platform om producten te ontdekken: 22% van de consumenten maakt gebruik van dit kanaal, tegenover 11% vorig jaar.

Wanneer het gaat om het aankopen van producten via sociale media (‘social commerce’) voeren Facebook (36%), YouTube (33%) en Instagram (31%) opnieuw de lijst aan. Toch hinkt België enigszins achterop in vergelijking met andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk, waar shoppen via sociale media meer ingeburgerd lijkt te zijn. Opmerkelijk: ondanks de populariteit van TikTok in de oriënteringsfase, geeft slechts 11% van de consumenten aan ook via dit platform producten te kopen.
Chun Kay: “Sociale media zijn een onmisbare schakel in de customer journey, omdat consumenten via deze kanalen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met een product of dienst. Als je bedrijf actief is in België, zijn YouTube, Facebook en Instagram de belangrijkste kanalen. Je kunt ook experimenteren met videocontent op TikTok om je brand en product awareness te vergroten. Omdat sociale media vooral via smartphones geraadpleegd worden, besteed je best ook aandacht aan optimalisatie van de mobiele winkelervaring. Hoe dan ook: in vergelijking met andere Europese landen heeft social commerce in België nog heel wat groeipotentieel.”
Conclusie
Onze enquête bij Belgische consumenten heeft enkele duidelijke trends over hun koopgedrag en verwachtingen aan het licht gebracht. We zetten de key takeaways nog even op een rij:
Economisch sentiment: Het consumentenvertrouwen in België herstelt licht, maar veel Belgen gaan voorzichtiger om met hun budget, wat resulteert in een bewuster koopgedrag.
Koopgedrag: Consumenten zijn prijsgevoeliger geworden en gefocust op het vinden van de beste deals. Ze doen vooraf meer research en wachten vaker op kortingen of uitverkoopperiodes.
Verkoopkanalen: Online shoppen blijft en groeit, maar ook fysieke winkels behouden hun waarde. De meeste consumenten kopen zowel online als offline. Omnichannel is the way to go.
Betaalmethoden: Bancontact blijft de onbetwiste favoriet in België, terwijl het gebruik van Buy Now, Pay Later lijkt te stagneren. Omdat 91% van de consumenten verwacht in een webshop te kunnen betalen met hun favoriete betaalmethode, blijft het aanbieden van een brede mix van betaalopties essentieel.
Klantloyaliteit: Gratis verzending en retourneren, verschillende betaalmethoden, scherpe prijzen, en een uitstekende service zijn cruciaal om herhaalaankopen te stimuleren. Ook een gebruiksvriendelijke website kan helpen om klanten aan je merk te binden.
Afgebroken aankopen: Hoge verzendkosten, ontbrekende betaalmethoden en zorgen over veiligheid zijn voor Belgische online shoppers de meest voorkomende redenen om een online aankoop af te breken.
Social media: YouTube, Facebook en Instagram worden het vaakst gebruikt om informatie over producten te vinden, terwijl de rol van TikTok groeit. Verkoop via sociale media heeft in België echter nog ruimte voor verdere groei.
Stefanie Richheimer, Mollie VP Benelux: “Uit ons onderzoek blijkt dat de meningen over de toestand van de Belgische economie verdeeld zijn. De Belgische consument blijft op diens hoede, wat resulteert in een bewuster koopgedrag, waarbij de prijs een doorslaggevende rol speelt. Al hechten Belgenook belang aan service, efficiëntie en flexibiliteit. Drie zaken die ik uit de resultaten heb onthouden? Allereerst: hoewel online shoppen ‘here to stay’ is, blijven bakstenen winkels een cruciaal onderdeel van de winkelervaring. Dit toont het belang van een omnichannelstrategie aan. Ten tweede: Bancontact blijft de onbetwiste favoriet van de Belgen, terwijl het gebruik van ‘Buy Now, Pay Later’ stagneert. En tot slot: maar liefst 91% van de Belgische consumenten verwacht dat webshops hun favoriete betaalmethode aanbieden. Een brede mix van lokale en internationale betaalopties is dus essentieel voor het succes van je e-commercebedrijf. Food for thought.”
Hoe Mollie Belgische e-commercebedrijven helpt te groeien
Bij Mollie begrijpen we dat naadloze, efficiënte betaalprocessen het kloppende hart zijn van succesvolle e-commercebedrijven. Met deze tools helpen we ook jouw bedrijf aan de hooggespannen verwachtingen van Belgische consumenten te voldoen:
Ruim 30 verschillende betaalmethoden: Activeer in een mum van tijd alle populaire lokale en internationale betaalmethoden, en laat elke klant betalen zoals diegene dat wil.
Veilige betalingen: Bescherm je business en stel klanten gerust met een betaaloplossing die beantwoordt aan de hoogste veiligheidsnormen.
Gepersonaliseerde checkout: Voorkom afgebroken aankopen en omzetverlies. Win het vertrouwen van shoppers en maximaliseer je conversie met een geoptimaliseerde checkout die bij je bedrijf past.
We garanderen bovendien:
Eenvoudige integratie met alle belangrijke e-commerceplatformen.
Uitstekende klantenondersteuning om eventuele problemen snel op te lossen.
Transparante tarieven, zonder dat je vastzit aan een contract.
Tot slot kan je ook bij Mollie terecht voor een hele reeks andere financiële oplossingen, zoals in-person betalingen, tools voor fraudepreventie, facturatie, bedrijfsfinanciering en meer.
Klaar om je betalingen en geldzaken te vereenvoudigen? Ontdek hoe Mollie je bedrijf kan helpen.
Over het onderzoek
We hebben samengewerkt met het toonaangevende onderzoeksbureau Coleman Parkes om 10.000 Europese consumenten te onervragen die online winkelen (minimaal één online aankoop in de afgelopen maand, hoewel 66% in de week ervoor iets had gekocht).
Het onderzoek werd online uitgevoerd in juli en augustus 2024.
Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, met 2.000 enquêtes in elke markt. Om een goede afspiegeling van de consumenten in de steekproef te krijgen, werd een mix van leeftijden, geslachten en inkomensniveaus opgenomen.

Meer updates